Mobile vs Desktop CR% – πώς να μετρήσεις σωστά τα data σου

Δεν είναι λίγες οι φορές που τα websites έχουν μικρότερο conversion rate στο mobile έναντι του desktop, και οι owners δεν γνωρίζουν αν αυτή η διαφορά είναι λογική, κακή ή καλή.

Mε βάση τα τελευταία benchmarks, η επισκεψιμότητα από mobile συσκευές αγγίζει έως και το 80%. Φαντάσου, λοιπόν, πόσο επιπλέον τζίρο θα μπορούσες να κερδίσεις αν τα conversion rates ήταν παρόμοια μεταξύ των συσκευών (τείνοντας πάντα προς το μεγαλύτερο).

Υπάρχουν reports που δείχνουν ότι το conversion rate σε mobile συσκευές είναι το 47% των rates που παρατηρούνται στο desktop.

Καθώς όλο και περισσότεροι χρήστες χρησιμοποιούν mobile συσκευές για τις αγορές τους, πρέπει να βεβαιωθείς ότι το conversion rate στο mobile βελτιώνεται – μαζί με τον αντίστοιχο τζίρο.

Ένας τρόπος με τον οποίο μπορείς να παρακολουθείς το mobile performance είναι παρατηρώντας το Relative Mobile Conversion Rate (mCvR), το οποίο υπολογίζεται διαιρώντας το mobile conversion rate με το desktop conversion rate.

Τα conversion rates για mobile και desktop επηρεάζονται από δύο κύριες παραμέτρους.

Η πρώτη παράμετρους περιλαμβάνει εκείνους τους παράγοντες που επηρεάζουν το traffic όπως το channel mix, οι marketing καμπάνιες, τα seasonalities.

Η δεύτερη παράμετρος περιλαμβάνει την απόδοση του website, όπως το UX και το pagespeed. Οποιοδήποτε από αυτά μπορεί να προκαλέσει αύξηση η πτώση του conversion rate για mobile ή desktop συσκευές.

Το όφελος από τη χρήση του Rel mCvR για την αξιολόγηση του mobile performance είναι ότι οι παράγοντες επιρροής της επισκεψιμότητας τείνουν να μην επηρεάζουν το metric.

Γιατί αυτό;

Επειδή οι ίδιες καμπάνιες και τα ίδια seasonalities επηρεάζουν εξίσου τις mobile και desktop συσκευές, όπως μια καλή καμπάνια marketing θα προκαλέσει αύξηση του conversion rate και στο desktop και στο mobile. Το Rel mCvR θα παραμείνει το ίδιο. Όταν αξιολογείς το metric με την πάροδο του χρόνου, θα σου δείξει εάν έχεις βελτιώσει το website σου για mobile συσκευές.

Τι πρέπει να γνωρίζεις κατά το evaluation του Rel mCvR

  • Να παρακολουθείς πάντα το desktop conversion rate. Εάν το Rel mCvR παρουσιάζει ανωμαλίες (προς τα πάνω ή προς τα κάτω), έλεγξε αν οφείλεται σε κάποιο τεχνικό πρόβλημα που επηρεάζει μόνο τις desktop συσκευές και που οδηγεί σε πτώση του conversion rate.
  • Να κάνεις monitor το Rel mCvR σε εβδομαδιαίο επίπεδο. Επειδή το metric βασίζεται στο performance ολόκληρου του site, οποιαδήποτε διαδικασία βελτίωσης θα πάρει χρόνο να δείξει αποτελέσματα. Ο καθημερινός έλεγχος των δεδομένων μπορεί να αποδειχθεί ασταθής, αντ’αυτού, δες πώς μετακινείται το metric με την πάροδο του χρόνου.
  • Να έχεις υπόψη ότι οι οργανισμοί με φυσικά καταστήματα μπορεί να μην φτάσουν ποτέ το 100% Rel mCvR, καθώς το mobile χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό για έρευνα πριν ή κατά την επίσκεψη σε ένα κατάστημα. Το 70% είναι ένας καλός στόχος για αρχή.

Μια καλύτερη εμπειρία χρήστη στο site σου, κυρίως για mobile συσκευές, οδηγεί σε αυξημένα έσοδα και καλύτερο Rel mCvR. Για να φτάσεις εκεί, συνιστούμε να ξεκινήσεις με βασικές A/B πρακτικές για mobile συσκευές, ώστε να βελτιώσετε το mobile conversion rate. Είναι μέσω των δοκιμών A/B που καθοδηγείσαι από τους χρήστες σου και παρέχετε αυτό που χρειάζονται.

stheodoratos
stheodoratos
Αδυναμίες του οτιδήποτε έχει να κάνει με δεδομένα, performance και...Τρίκαλα Κορινθίας! Ίσως είναι από τους λίγους web developers στον κόσμο που έκανε στροφή προς το digital marketing! Δεν λέει ποτέ όχι στον καλό καφέ, στο gaming με φίλους και στη βόλτα κοντά στη θάλασσα!

More from author

Related posts

Latest posts

12 σημαντικά Image SEO tips που πρέπει να γνωρίζεις

Οι εικόνες αποτελούν αναπόσμαστο κομμάτι των websites. Έχουν το δικό τους tab στα αποτελέσματα της Google και ακόμη και τον δικό τους αλγόριθμο. Η εμφάνιση...

[Έρευνα] Πόσο χρειάζεται για να κάνεις rank στην Google; Insights από 40+ cases

Πρόσφατα πέσαμε σε ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον άρθρο (πηγή στο τέλος του άρθρου) σχετικά με το πόσο χρόνο χρειάζεται για να κάνει rank το...

Η χρησιμότητα ενός CDN (Content Delivery Network) και τα πλεονεκτήματα στο SEO

Ένα Δίκτυο Διανομής Περιεχομένου (CDN) είναι ένα σύστημα γεωγραφικά κατανεμημένων servers, στρατηγικά τοποθετημένων ανά τον κόσμο, με στόχο την αποδοτική και γρήγορη παράδοση ψηφιακού...

8 δοκιμασμένες τακτικές για να γίνεις πιο ανταγωνιστικός στα Google Ads

Ισχύει ότι στο χρηματιστήριο που ονομάζεται Google Ads, κερδίζει πάντα αυτός που έχει περισσότερα χρήματα να χαλάσει; Οι πραγματιστές θα απαντήσουν ναι, οι ρομαντικοί...

Μάθε πώς μπορείς να εισάγεις κόστη διαφήμισης στο Google Analytics

Είναι γνωστό ότι η μόνη πηγή από την οποία το Google Analytics 'τραβάει' τα κόστη αυτόματα χωρίς κάποια εξτρά υλοποίηση, είναι το Google Ads. Ωστόσο,...

Google Ads Performance Max: Αυτά είναι τα best practices

Πλεόν οι Performance Max καμπάνιες του Google Ads είναι διαθέσιμες για όλους. Παρακάτω θα κάνουμε ένα deep dive σε όσα πρέπει να γνωρίζεις σχετικά με...

Θες να μαθαίνεις πρώτος νέα μας;

Ξέρεις τι να κάνεις! Θα μαθαίνεις νέα μας μόνο κάθε Κυριακή, επομένως...push the button!