Κάθε συζήτηση μεταξύ performance marketers ως προς το ποιο είναι το καλύτερο bidding strategy στα Google Ads είναι ανεκτίμητη και πολλές φορές είναι η αιτία να δημιουργηθούν στρατόπεδα.
Πόσο μάλλον όταν στη συζήτηση αυτή εμπλέκονται οι “βετεράνοι” του είδους, αυτοί που έχουν προλάβει τις παλαιότερες εκδόσεις του Google Ads (μέχρι και το user interface θύμιζε MS Excel 1997), σε μια εποχή που ούτε λόγος δεν γινόταν για automated bidding strategies.
Η το performance marketing εξάλλου σχεδόν μια δεκαετία πριν ήταν hardcore manual CPC μέχρι να σβήσει ο ήλιος…
Πλέον όμως η Google έχει εξελιχθεί και μαζί της έχει εξελιχθεί το Machine Learning, το οποίο έχει μάθει πολύ καλά να συλλέγει, να αναλύει και να χρησιμοποιεί δεδομένα – συνδυαστικά με την ιστορικότητα ενός λογαριασμού – για να διαχειριστεί επάξια το bidding σε δεκάδες ή και εκατοντάδες καμπάνιες σε ένα λογαριασμό.
Επομένως, η κόντρα του Manual vs Automated Bidding, σύμφωνα και με στοιχεία της αγοράς, έχει γείρει υπέρ του Automated Bidding χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι και η χρήση του από αρκετούς performance marketers είναι σωστή.
Δεν είναι όλα τα automated bidding strategies κατάλληλα για όλα τα accounts.
Και για να καταλάβεις ποια bidding strategies θα σου φέρουν το αποτέλεσμα που θες, στο βαθμό που το θες και στο χρονικό διάστημα που θες, χρειάζεται να κατανοήσεις πολύ καλά το πώς δουλεύουν.
Και αυτή την ανάγκη έρχεται να καλύψει το συγκεκριμένο άρθρο.
Ας ξεκινήσουμε όμως με τα βασικά: manual bidding.
Manual Bidding
To manual bidding είναι το ευκολότερο bidding strategy στα Google Ads.
Απλώς ορίζεις το bid χειροκίνητα -συνήθως- σε ad group level και παραμένει ως έχει μέχρι να το αλλάξεις ο ίδιος.
Παρά το friendly warning που εμφανίζει η Google σε όσους χρησιμοποιούν manual bidding, αυτό το bidding strategy είναι το καλύτερο που μπορεί ένας νέος χρήστης να ξεκινήσει να δουλεύει προκειμένου να μάθει τα mechanics του bidding και το πώς αυτό επηρεάζει το αποτέλεσμα (clicks, impressions, conversions, search impression share κλπ).
Τι πρέπει να προσέξεις
Το πρώτο και σημαντικότερο, απαιτεί πολύ χρόνο. Όσο μεγαλύτερο είναι το account και οι απαιτήσεις του, τόσος περισσότερος χρόνος χρειάζεται για το manual bidding.
Από το να ελέγξεις το performance όλων των ad groups, μέχρι το να αποφασίσεις ποιο είναι το κατάλληλο bid, οι ώρες που απαιτούνται είναι αρκετές.
Δεύτερον, το manual bidding ακυρώνει τον αλγόριθμο. Όλα τα bid adjustments σε επίπεδο device, audience, time, day κλπ χρειάζονται να γίνουν manually – σε αντίθεση με τα automated bidding strategies όπου ο αλγόριθμος τα κάνει όλα αυτά για σένα, σε πραγματικό χρόνο.
Επίσης, με τα automated bidding strategies η Google λαμβάνει υπόψη για το bidding ορισμένα signals που δεν γνωρίζουμε καν ότι υπάρχουν.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όλοι οι αυτοματισμοί είναι καλοί και το manual bidding ο κακός της υπόθεσης. Αλλά αυτές είναι κάποιες πραγματικότητες που πρέπει να λάβεις υπόψη για τον καθορισμό των bid strategies.
Αν είσαι στη θέση όπου θες να πας από το manual bidding στο automated για να εξοικονομήσεις χρόνο και να επωφεληθείς από όλα τα signals που λαμβάνει υπόψη η Google, ακολουθεί μια λίστα με όλα τα automated bidding strategies που προσφέρει η Google.
Enhanced CPC
Το Enhanced CPC μοιάζει αρκετά με το manual bidding, με τη διαφορά ότι επιτρέπει στον αλγόριθμο του Google Ads να κάνει προσαρμογές στο bid.
Μπορείς να ενεργοποιήσεις το Enhanced CPC απλώς επιλέγοντας το box κάτω από το manual bidding στις ρυθμίσεις ή επιλέγοντας το Enhanced CPC από το bidding type drop down, ξανά στις ρυθμίσεις της καμπάνιας.
Με το Enhanced CPC, το Google Ads θα αυξήσει ή θα μειώσει το bid για ένα keyword σε μια μεμονωμένη δημοπρασία με βάση την πιθανότητα ότι το κλικ θα οδηγήσει και σε conversion.
Αυτή η αυξομοίωση περιοριζόταν στο 30% πάνω ή κάτω, αλλά το όριο αυτό έχει αφαιρεθεί τα τελευταία χρόνια και τώρα δίνει στο Google Ads τη δυνατότητα προσαρμογής σε οποιοδήποτε επίπεδο.
Τα πιο συνηθισμένα αποτελέσματα μιας επιτυχημένης χρήσης του Enhanced CPC είναι η αύξηση του CTR και του Conversion Rate. Συνήθως, παρατηρείται και μια αύξηση στο Avg.CPC καθώς ο αλγόριθμος τείνει να αυξάνει την προσφορά συχνότερα από ότι τη χαμηλώνει.
Τι πρέπει να προσέξεις
Δεδομένου ότι το Enhanced CPC μπορεί να προσαρμόσει τα bids χωρίς όρια, υπάρχει πιθανότητα τα bids και εν τέλη τα Avg.CPCs να είναι πολύ υψηλότερα από αυτά που θεωρούνται ως κερδοφόρα για το account.
Ο στόχος αυτού του bidding strategy είναι να αυξήσει την πιθανότητα ενός conversion, αλλά όχι απαραίτητα στο θεμιτό CPA που έχεις στοχοθετήσει.
Προτίμησε να δοκιμάσεις το Enhanced CPC ως ένα πρώτο βήμα για την αυτοματοποίηση του bidding αν διαθέτεις ένα good performing account.
Παρακολούθησε προσεκτικά το CTR και το CR για να δεις αν το strategy λειτουργεί όπως θέλεις (και τα δυο θα πρέπει να ανέβουν) αλλά μη ξεχάσεις την παρακολούθηση του CPC και του CPA για να διασφαλίσεις την κερδοφορία του account.
Maximize Conversions
Σε αντίθεση με το Enhanced CPC, το Maximize Conversions είναι αυτό που η Google αποκαλεί ως “the fully automated bidding strategy.”
Αυτό σημαίνει ότι ο account owner δεν καθορίζει τα bids για τις καμπάνιες τους. Απλώς επιλέγει το CPC bid με βάση το αποτέλεσμα του στόχου στο συγκεκριμένο strategy.
Αυτό το bidding strategy έχει σχεδιαστεί για να φέρνει όσο το δυνατόν περισσότερα conversions, ξοδεύοντας το daily budget. Δεν υπάρχέι η δυνατότητα για τον διαφημιστή για πρόσθετες ρυθμίσεις όπως παρατηρείται σε άλλα bidding strategies.
Το σημαντικό είναι κάθε καμπάνια που χρησιμοποιεί το Maximize Conversions να έχει το δικό της daily budget και να μην αποτελεί μέρος ενός shared budget καθώς αυτό η στρατηγική θα προσπαθεί πάντα να ξοδεύει ολόκληρο το daily budget ανά καμπάνια.
Εάν συμπεριληφθεί σε shared budget, το Maximize Conversions θα δαπανήσει το daily budget ολόκληρου του shared group και όχι μόνο το δικό της μερίδιο.
Τι να προσέξεις
Παρόλο που αυτό το strategy είναι σχετικά απλό, χρειάζεται μεγάλη προσοχή.
Αρχικά, μη χρησιμοποιήσεις το Maximize Conversions χωρίς η σελίδα να έχει εγκατεστημένο σωστά το tracking code.
Ο στόχος της Google είναι να μεγιστοποιήσει τον αριθμό των conversions που καταγράφονται, οπότε αν δεν έχει εγκατασταθεί σωστά το conversion tracking, ο αλγόριθμος είναι πιθανό να λάβει κακές αποφάσεις ώστε να βρει ένα πιθανό χρήστη για να κάνει convert.
Δεύτερον, εάν έχεις στόχους σε επίπεδο κερδοφορίας, αυτή είναι μια επικίνδυνη στρατηγική. Από τη στιγμή που η Google θα ξοδεύει πάντα το daily budget ανεξάρτητα από την απόδοση των conversions, η τελική κερδοφορία για την καμπάνια σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή μπορεί να είναι καταστροφική.
Αν έχεις στόχους σε κερδοφορία ή αποδοτικότητα, προτείνουμε να χρησιμοποιήσεις μια εκ των 2 στρατηγικών: Target CPA ή Target ROAS.
Target CPA
Το Target CPΑ είναι ένα πλήρως αυτοματοποιημένο bidding strategy όπου οι διαφημιζόμενοι ορίζουν ένα συγκεκριμένο cost per conversion και, στη συνέχεια, η Google προσαρμόζει τα bids για να φέρει όσο το δυνατόν περισσότερα conversions με αυτό το CPA.
Ορισμένα conversion ενδεχομένως να έχουν μεγαλύτερο ή μικρότερο CPA από αυτό που έχεις θέσει, αλλά η Google θα προσπαθήσει να εξισορροπήσει με την πάροδο του χρόνου του μέσο CPA ώστε να τείνει όσο πιο κοντά γίνεται σε αυτό που έχεις δώσει.
Το Target CPA μπορεί να οριστεί σε επίπεδο καμπάνιας ή portfolio, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν μεμονωμένα bids σε keywold level να “πειράξεις”.
Οι διαφημιζόμενοι μπορούν να ορίζουν minimum και maximum bids για να διασφαλίσουν ότι η Google δεν θα προσαρμόσει τα bids εκτός λογικών ορίων.
Τι να προσέξεις
Όπως ακριβώς και το Maximize Conversions, το Target CPA bidding χρειάζεται το conversion tracking εγκατεστημένο και πλήρως λειτουργικό για να παίξει σωστά.
Χωρίς αυτό, το Target CPA είναι στην πραγματικότητα άχρηστο – καθώς δεν θα γνωρίζει εάν φέρνει conversions ή όχι.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.
Ακριβώς επειδή έχεις ενεργοποιήσει το conversion tracking, δεν σημαίνει ότι είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις.
Για να κάνεις πραγματικά conversion based performance, η Google χρειάζεται να έχει ένα συγκεκριμένο ποσό από conversion data για να μπορεί να λαμβάνει έξυπνες αποφάσεις.
Εάν δεν έχεις αρκετό αριθμό conversions, τότε ο αλγόριθμος δεν μπορεί να λάβει έξυπνες αποφάσεις και συνεπώς το Target CPA δεν είναι το σωστό bidding strategy για σένα.
Σε campaign level, η Google αναφέρει ότι το ελάχιστο είναι 15 conversions τις τελευταίες 15 ημέρες, αλλά οι περισσότεροι βρίσκουν αυτό το σενάριο να μη δουλεύει καλά.
Στην ιδανική περίπτωση θα πρέπει να έχεις τουλάχιστον 30 conversions, αν όχι 50, τις τελευταίες 30 ημέρες πριν δοκιμάσεις το Target CPA.
Αν οι καμπάνιες σου δεν φτάνουν αυτό το νούμερο από μόνες τους, μπορεί να το πετυχαίνουν σε portfolio level. Αν και πάλι δεν το πιάνουν το νούμερο, το Target CPA δεν θα πρέπει να περιλαμβάνεται στη λίστα σου με τα automated bidding strategies.
Τέλος, όταν ξεκινάς με το Target CPA είναι σημαντικό να ορίζεις ρεαλιστικούς αρχικούς στόχους.
Αν η καμπάνια σου είχε avg. CPA 20 ευρώ τους τελευταίους 6 μήνες, είναι λάθος να ορίσεις στόχο CPA 10 ευρώ, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα περιορίσει πολύ το bidding στις δημοπρασίες με αποτέλεσμα να μην μπορεί να μάθει ο αλγόριθμος γρήγορα.
Αν σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις το Target CPA, προγραμμάτισε τις πρώτες 2 εβδομάδες ένα learning phase. Βάλε ένα Target CPA ελαφρά υψηλότερο από το avg. CPA των τελευταίων εβδομάδων, ή χρησιμοποιήσε το suggested CPA που προτείνει η Google. Στη συνέχει και με την πάροδο του χρόνου, μπορείς να μειώνεις ελαφρά το Target CPA ενώ ταυτόχρονα ισορροπείς το performance των καμπανιών σου.
Target ROAS
Είναι σχεδόν ίδια στρατηγική με το Target CPA, αλλά αντί για CPA χρησιμοποιεί το ROAS (return on ad spend). Με τη στρατηγική αυτή, το Google Ads θα προβλέψει τα μελλοντικά conversions και conversion value με βάση τα ιστορικά δεδομένα του λογαριασμού. Προσαρμόζει τις προσφορές σε πραγματικό χρόνο για να μεγιστοποιήσει το conversion value ενώ προσπαθεί να πετύχει το στόχο σε roas που έχεις θέσει σε ad group, campaign ή portfolio level.
Όπως και με το Target CPA, ορισμένα conversions ενδέχεται να έχουν υψηλότερο ή χαμηλότερο ROAS από το στόχο, αλλά η Google θα προσπαθήσει να εξισορροπήσει το Target ROAS που έχεις θέσει.
Με το Target ROAS οι διαφημιζόμενοι μπορούν να ορίσουν maximum και minmum bids σε campaign ή portfolio level για να βοηθήσουν τον αλγόριθμο της Google να μη ξεφύγει, ωστόσο η Google προτείνει να μην το κάνεις μιας και περιορίζει τη δυναμική του αλγορίθμου.
Τι να προσέξεις
Ότι αναφέραμε πριν για το Target CPA ισχύει και εδώ. Βεβαιώσουν ότι το tracking code έχει εγκατασταθεί και καταγράφει σωστά, συμπεριλαμβανομένου του conversion value και ότι έχεις αρκετά conversions τις τελευταίες ημέρες ώστε να μπορεί ο αλγόριθμος να μάθει γρήγορα και σωστά.
Επίσης, θα πρέπει να προσέξεις να μην ορίσεις ένα αυστηρό Target ROAS με τη μία. Ξεκίνησε με ένα στόχο ελαφρά χαμηλότερο από αυτό που είναι η απόδοση των καμπανιών τις τελευταίες εβδομάδες και, στη συνέχεια, προσπάθησε να αυξάνεις σιγά σιγά το στόχο με την πάροδο του χρόνου ώστε να αυξήσεις το profitability.
Maximize Clicks
Το strategy αυτό μοιάζει αρκετά με το Maximize Conversions, αλλά επικεντρώνεται στα clicks. Με το Maximize Clicks, η Google θα εργαστεί για να φέρει όσο το δυνατόν περισσότερα clicks, ενώ ξοδεύει το daily budget.
Αυτή η στρατηγική μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετική αν προσπαθείς να αυξήσεις το traffic σε μια σελίδα για branding ή list building σκοπούς, ή αν έχεις ως στόχο να αυξήσεις τις πωλήσεις σου έχοντας ήδη ένα εξαιρετικό conversion rate.
Οι διαφημιζόμενοι μπορούν να ορίσουν ένα maximum CPC ώστε να κρατήσουν το avg. CPC σε φυσιολογικά πλαίσια.
Τι να προσέξεις
Πάντα να ορίζεις ένα max CPC ενώ ταυτόχρονα προσέχεις τη διακύμανση του avg. CPC. Η Google θα εργαστεί για να φέρει όσα περισσότερα clicks μπορεί για την καμπάνια σου, αλλά, όπως και το Maximize Conversions, θα ξοδέψει με την πρώτη ευκαιρία ολόκληρο το daily budget, κάθε μέρα, ακόμα και αν τα clicks είναι πολύ πιο ακριβά από το φυσιολογικό. Ως εκ τούτου, χρειάζεται τακτικός έλεγχος στο CPC performance και στα υπόλοιπα metrics για να σιγουρευτείς ότι δεν χάνεται το μέτρο.
Target Impression Share
Το Target Impression Share είναι ένα σχετικά καινούριο bidding strategy. Με αυτό οι διαφημιζόμενοι μπορούν να ορίσουν ως στόχο ένα ποσοστό Impression Share, με τον ίδιο τρόπο που ορίζουν ένα Target CPA.
Υπάρχουν 3 επιλογές για τις οποίες μπορείς να θέσεις τα bids με το Target Impression Share:
- Absolute Top of Page
- Top of Page
- Anywhere on the Page
Καθένα από αυτά θα κάνει τον αλγόριθμο της Google να συμπεριφερθεί διαφορετικά, επηρεάζοντας κάθε φορά τα bids.
Οι διαφημιζόμενοι έχουν επίσης τη δυνατότητα να ορίσουν ένα max CPC bid με το Target Impression Share ώστε να εμποδίσουν το overspend.
Τι να προσέξεις
Όπως με οποιαδήποτε άλλο bidding strategy, το Target Impression Share μπορεί να εκτοξεύσει τα bids μειώνοντας παράλληλα την κερδοφορία. Αν και στοχεύει κυρίως στο awareness και στο reach (μερικοί βέβαια το χρησιμοποιούν και για performance), υπάρχουν τρόποι να πετύχεις στόχους και σε επίπεδο κερδοφορίας.
Αρχικά, όρισε ένα max CPC για να διασφαλείσεις ότι τα bids δεν θα ξεφύγουν. Παρόλο που η Google προτείνει να μην το κάνεις, αποτελεί μια καλή δικλείδα ασφαλείας.
Ξεκίνα με ένα ποσοστό γύρω στο +30%-50% από το bid που έχεις ήδη. Εάν αυτό λειτουργεί καλά, μπορείς να αφαιρέσεις το limit. Αν η διαφήμιση δεν σερβίρει λόγω του περιορισμού, αύξησε λίγο το max CPC.
Πλεόν το 100% Impression Share επιτυγχάνεται πολύ δύσκολα, επομένως μην εκπλαγείς αλλά και μην απογοητευείς αν δεις ποσοστά γύρω στο 95%.
Να παρακολουθείς πάντα τα CPCs και το performance των καμπανιών ώστε να σιγουρευτείς ότι το πράγμα δεν θα ξεφύγει από επίτευξη ‘υπερβολικών και χωρίς λόγο’ bids.
Target Search Page Location
Το Target Page Location αποτελεί ένα portfolio only bidding strategy που επιτρέπει στους διαφημιζόμενους να προβάλλουν τις διαφημίσεις τους στην κορυφή των αποτελεσμάτων αναζήτησης ή στην πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων.
Αυτή είναι μια ιδανική στρατηγική για όσους προβάλλονται σε εξαιρετικά ανταγωνιστικές κατηγορίες με καμπάνιες που έχουν διαφορετικά KPIs από τις υπόλοιπες του account.
Οι ρυθμίσεις σου επιτρέπουν προσαρμογές στα top-of-page ή first-page views, bid automation, manual CPC bid limits, καθώς και low-quality keyword setting. Το low-quality setting σου επιτρέπει να εξαιρέσεις keywords με Quality Score χαμηλότερο του 4, καθώς η αύξηση των bids για να πετύχεις καλύτερες θέσεις έχει μεγαλύτερη επίδραση και αποτελεσματικότητα σε keywords με υψηλότερο Quality Score.
Τι να προσέξεις
Η στρατηγική αυτή έχει σχεδιαστεί για να φέρνει ad impressions σε ένα συγκεκριμένο location χωρίς όμως να επικεντρώνεται σε performance ή κερδοφορία. Αν και το να εμφανίζονται οι διαφημίσεις στην κορυφή ή στην πρώτη σελίδα της SERP είναι σημαντικό για σένα, αν το CPC και το CPA είναι υπερβολικά υψηλό, μπορεί να έχει νόημα να επιλέξεις μια διαφορετική στρατηγική.
Target Outranking Share
Το Target Outranking Share είναι παρόμοιο με το Target Search Page Location καθώς εστιάζει στην τοποθέτηση μιας διαφήμισης σε μια δημοπρασία παρά στο να φέρει πραγματικά αποτελέσματα (CPC, CTR, CPA κλπ). To Target Outranking Share έχει σχεδιαστεί για να βοηθάει τους διαφημιζόμενους να βελτιώσουν τα rankings τους ενάντια σε κάποιο άλλο domain/ανταγωνιστή.
Με τη στρατηγική αυτή, ορίζεις ένα domain που θες να κάνεις outrank και στη συνέχεια ορίζει το ποσοστό των δημοπρασιών που θες να έχεις υψηλότερη κατάταξη.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι αυτή η στρατηγική μπορεί να οδηγήσει, αλλά μπορεί και να μην οδηγήσει σε αύξηση του συνολικού ad rank, μιας και επικεντρώνεται μόνο σε 1 domain και όχι σε όλα τα domains που λαμβάνουν μέρος στην ίδια δημοπρασία.
Τι να προσέξεις
Το Target Outranking Share απαιτεί την ίδια προσοχή όπως το Target Search Page Location, αλλά έχει επίσης άλλη μια παράμετρο που πρέπει να λάβεις υπόψη: τον ανταγωνισμό.
Όπως ισχύει και με το manual bidding πάνω σε ένα brand name ανταγωνιστή, η πρακτική αυτή μπορεί να ξεκινήσει έναν πόλεμο πάνω στο bidding.
Αυτός ο πόλεμος μπορεί να εκτοξεύσει τα CPC’s και για τις 2 πλευρές, μειώνοντας σημαντικά το ROAS των branded καμπανιών. Ο μόνος νικητής από όλο αυτό στο τέλος της ημέρας είναι η Google, η οποία θα κερδίζει όλο και περισσότερα χρήματα από την αύξηση των CPCs.
Cost per Thousand Viewable Impressions (vCPM)
Στο παρελθόν είχε την ονομασία Cost per Thousand Impressions (CPM). Πλέον, το vCPM είναι μια στρατηγική μόνο για το Google Display που έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει στους διαφημιζόμενους να υποβάλλουν τα bids τους για impressions που εμφανίζονται σε ‘viewable space.’
Ένας βασικός παράγοντας για αυτή τη στρατηγική είναι ο ορισμός του ‘viewability’. Σύμφωνα με την Google:
An ad is counted as “viewable” when 50 percent of your ad shows on screen for one second or longer for display ads, and two seconds or longer for video ads.
Το vCPM είναι μια εξαιρετική στρατηγική αν στοχεύεις στην ανάπτυξη του brand coverage και απλώς θέλεις να προβάλλεις το μήνυμά σου σε ένα μεγάλο κοινό ανθρώπων.
Τι να προσέξεις
Υπάρχουν 2 βασικά πράγματα που πρέπει να προσέξεις με το vCPM: Το frequency και τα placements.
Με αυτή την στρατηγική, η Google θα προσπαθήσει να μεγιστοποιήσει τον αριθμό των viewable impressions που λαμβάνει η διαφήμισή σου.
Όταν χρησιμοποιείς αυτή τη στρατηγική με ένα πεπερασμένο κοινό, αυξάνονται οι πιθανότητες να χτυπήσεις υψηλό frequency για κάθε χρήστη.
Επομένως σιγουρέψου ότι το κοινό σου είναι αρκετά μεγάλο ώστε να αποφύγεις τις επιπτώσεις του ad spamming.
Επιπλέον, ο διαμοιρασμός των impressions δεν είναι ίδιος ανάμεσα στα placements, ως εκ τούτου είναι σημαντικό να παρακολουθείς το placement report και να βεβαιωθείς ότι οι διαφημίσεις σου δεν εμφανίζονται σε ανεπιθύμητα websites.
Πότε πρέπει να χρησιμοποιείς το automate bidding
Καλύψαμε αναλυτικά όλα τα automated bidding strategies μαζί με τα υπέρ και τα κατά τους. Κάποιος πολύ εύλογα μπορεί να επιλέξει μια από αυτές και να τη χρησιμοποιήσει σε όλο το account του, σωστά;
Λάθος.
Το best practice είναι να επιλέξεις ποια στρατηγική ταιριάζει που, αλλά και πότε.
Δεδομένου ότι το bidding strategy μπορεί να εφαρμοστεί είτε σε επίπεδο ad group, campaign ή portfolio, ανάλογα με τη στρατηγική που επιλέγεις μπορείς να καθορίσεις εσύ το πού θα εφαρμοστεί κάθε στρατηγική ανάλογα με τους στόχους σου.
Όταν επιλέγεις ένα bidding strategy, εξέτασε σε campaign level αν η στρατηγική μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου και εάν διαθέτει αρκετά δεδομένα για να τρέξει (π.χ. αρκετά conversions). Αν όχι, μπορείς να επωφεληθείς από κάποιο άλλο bidding strategy, portfolio level strategy ή ακόμη και να εξετάσεις μια προσαρμογή στη δομή του account σου ώστε να δουλέψει αποτελεσματικότερα ένα bidding strategy.
Συνοψίζοντας – proceed with care
Είναι ξεκάθαρο ότι τα bidding strategies έχουν δημιουργηθεί για να:
- Εξοικονομούν χρόνο στον διαχειριστή του account, επιτρέποντάς του να επενδύσει σε δημιουργικότητα, ανάλυση κ.α.
- Αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του machine learning και των signas που χρησιμοποιεί η Google
- Βελτιώσουν την απόδοση των καμπανιών δουλεύοντας “αόρατα” για σένα
Ωστόσο, για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει να επιλέγεις με σύνεση το κάθε bidding strategy ανάλογα με τους στόχους σου, τη δομή του account, τα διαθέσιμα δεδομένα και τον τύπο των καμπανιών. Επομένως δεν μιλάμε για μια one-size-fits-all στρατηγική, αλλά για μια κίνηση η οποία χρειάζεται και αυτή συχνή παρακολούθηση ώστε να είσαι βέβαιος ότι οι στρατηγικές αυτές δουλεύουν σωστά και φέρνουν τα αποτελέσματα που επιθυμείς.
Happy automated bidding!